Een overlijden, een prijs en een kapot pak

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 15:24

Er is veel gebeurd: Moto3 rijder overlijdt, Supersport 300 rijder in de prijzen en MotoGP man met kapot overall en dan ook nog iets rondom Rossi...


In memoriam: Jason Dupasquier

Het was even stil in deze rubriek “en dan dit” maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is in ‘motorsportland’. Integendeel.
Laten we beginnen met het meest trieste nieuws dat je je kunt bedenken: een crash die eindigt in een overlijden. Verschrikkelijk. Het overkwam de pas 19-jarige Moto3 rijder Jason Dupasquier op het circuit van Mugello.
Dat het zeer ernstig was, was direct merkbaar gezien de lange tijd dat medici op de baan met hem bezig waren.
Wat ik persoonlijk – en velen met mij – niet begrijp is waarom mensen de behoefte hebben om zo’n horrorcrash terug te zoeken op internet. Maar dat NOS tijdens het sportjournaal ’s avonds ook de beelden van de crash uitzend terwijl nota bene bekend was dat Jason is overleden, vind ik respectloos. Bovendien werd er niet gewaarschuwd voor de crash en kregen we ongewild de beelden te zien.
Ik wens de familie, het team en verdere paddock collega’s veel sterkte toe.

Feest in huize Buis
Gelukkig was er ook leuk nieuws, zoals Jeffrey Buis die de Hans de Beaufort prijs van de KNMV mocht ontvangen wegens zijn prestaties en wereldtitel in de supersport 300 afgelopen seizoen.

Hiermee is hij een echte ‘grote’ want namen als Herlings en Streuer gingen hem voor. Het is hem absoluut gegund; niet alleen als coureur maar ook als persoon en zijn familie die voor hem klaar staat.
Het is voor mij daarmee ook een eer dat ik al zo lang geleden kennis heb mogen maken met de familie Buis. Altijd vriendelijk.
Jeffrey gefeliciteerd!

Quartararo boos op falende wedstrijdleiding
Tja laat ik mijn stukje afsluiten met de opmerkelijke move van Quartararo tijdens de race in Spanje. Even leek het alsof er iets gebeurde en ging hij van zijn lijn af, kon de motor houden en reed verder. Vrij snel erna werd de echte oorzaak duidelijk. Hij gooide de bescherming uit zijn pak aangezien dit pak open was gegaan, zo’n vier ronden voor de finish. Hij mocht doorrijden van de wedstrijdleiding maar ontving wel een penalty. Boos als hij was, wilde hij niet reageren maar een dag later moest hij wel toegeven dat hij officieel de zwarte vlag had moeten krijgen. Een schoonheidsprijs kan de wedstrijdleiding hier in elk geval niet wegdragen door de acties die ze pas na de race namen ipv tijdens de race.

Overigens zou er met het pak geen probleem zijn was de constatering van de leverancier op de paddock. Het pak is nog wel meegenomen naar het lab om verder te onderzoeken.

En tenslotte nog...
De geruchten dat Valentino Rossi na zo'n 26 jaar als actief coureur zal stoppen en mogelijk zelfs na de race op zijn geliefde Assen.
Over Assen gesproken, wat geweldig dat er per dag zo'n 11.500 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Voor de toeschouwers fijn om de sfeer weer op te snuiven al zal die gezien de beperkte omvang en 'bubbel' anders zijn dan gebruikelijk. Voor de coureurs is het natuurlijk ook veel leuker om te rijden voor dan wel half lege tribunes, maar een hele lege tribune is nog minder leuk.